סאונה קרה לעומת אמבטיית קרח
באמבטיית קרח נעשה כיום שימוש תדיר בתחומי ספורט מקצועיים; אולם אמבטיית בקרח משפיעה על הגוף באופן שונה לחלוטין מ”קריותרפיה לכל הגוף”, המציגה יתרונות רבים יותר, וללא תופעות לוואי שליליות. ההבדלים משמעותיים מאוד.
ראשית, במהלך 15-20 הדקות הראשונות של אמבטיית קרח, הרקמות קופאות לעומק והשרירים המוקפאים מאבדים נפח באופן זמני. כדי שרקמת השריר תחזור לנפח הרגיל, צריך לנוח לאחר אמבטיית הקרח. בשל כך, יש לתזמן את אמבטיית הקרח רק לאחר פעילות מאומצת, כדי לאפשר לגוף הספורטאי להחלים במהלך הלילה.
לעומת אמבטיית הקרח, “קריותרפיה לכל הגוף” אינה מקפיאה את רקמת השריר; היא יוצרת אשליה חזקה של הקפאת הגוף מבלי להוריד את טמפ' הגוף. לכן, הספורטאי יכול לבצע "קריותרפיה לכל הגוף" לפני ואחרי אימון, דבר שכאמור אינו אפשרי באמבטיית קרח.
שנית, תגובת הגוף לטמפרטורות “קריותרפיה לכל הגוף” (נמוכות יותר מ- -110°C) הן שונות בתכלית מאותן טמפרטורות באמבטיית הקרח. ההבדל הגדול נעוץ בכך שתהליך הקירור ההדרגתי באמבטיית הקרח גורם לגוף לנסות לחמם בליבה שלו כמות דם מה שיותר גדולה, במטרה להעביר את הדם החם לאזורי השוליים (גפיים) , על מנת לשמור על חום הגוף. במילים אחרות, בזמן השהיה באמבטיית קרח, הגוף מתמודד עם קור פיסי אמיתי חודר ובלתי מתפשר (ולא רק יוצר אותות מחיישני קור עוריים). תהליך זה ממשיך, תוך שהגוף מנסה לשמור על הטמפרטורה גם באזורי השוליים שלו. מאחר שהגוף אינו יכול לשמור אל טמפרטורת הגוף לאורך זמן ממושך, השרירים פותחים בתהליך של קרישה וקפיאה, המתחילים בפני העור, וממשיכים לעבר מרכז הגוף. מסיבה זו, שהייה ארוכה באמבטיית קרח עשויה לגרום להיפותרמיה, שעשויה להוביל למוות, כיוון שקשה לעצור את התהליך לאחר שהחל.
בשונה מכך, ב"קריותרפיה לכל הגוף" פני השטח העוריים מגיעים לטמפרטורה של 0°C תוך 30-40 שניות, כאשר הטמפרטורה מסביב לגוף היא -144°C (דבר שאינו אפשר באמבטיית קרח, כשטמפרטורת העור אינה יכול לרדת מתחת ל-5°C). משך הזמן בו העור חשוף לטמפרטורות אלו אינו גבוה מ-3 דקות. בעיקרון, המוח מאמין שהוא לא יכול יותר לשמור על חומם של אזורי השוליים של הגוף, ומתחיל בהגנת על טמפרטורת פנים הגוף. זוהי תגובת "הילחם או ברח", המפעילה את תהליכי הריפוי של הגוף.
הדם מועשר ומנותב אל מחזור הדם הפנימי הקטן, במטרה לשמור על חיוניות איברי הגוף והמוח. המוח ובלוטת יותרת הכליה משחררים אנדורפינים משככי כאבים הנקראים "נוראדרנלין" (noradrenaline) או norepinephrine. הגוף משחרר חלבונים\ הורמונים אנטי דלקתיים: Cytokine Interleukin (IL)‐6 and (IL)‐10. הגוף מדכא ציטוקינים דלתיים, כמוקינים והידבקות בין תאית. (cytokine (IL)‐2, chemokine (IL)‐8 & intercellular adhesion molecule‐1 . ) השפעות חיוביות על אנזימי השריר (CK) קריטאין קינז ו(LHD) דהידרוגנאז לקטט. הגברת ייצור של קולגן, שהוא המרכיב העיקרי ברקמות החיבור של השריר. העלאת רמות החמצן בדם.
למתי מומלץ לקבוע "קריותרפיה לכל הגוף"?
-
שעה או שעתיים לפני משחק או אימון, על מנת לאפשר את זמני החימום הקבועים.
-
לאחר אימון או משחק, על מנת לעזור לשרירים ולגוף כולו להתאושש.
-
לאחר עיסוי, בכדי לעזור בניקוי הרעלנים אשר משתחררים מהשרירים.
-
ההמלצות בעת התאוששות מהליך כירורגי עומדות על לפחות שלושה טיפולים בשבוע.
-
טיפול מתמשך רגיל צריך להתקיים לפחות שלוש פעמים בשבוע.
מה קורה לאחר "קריותרפיה של כל הגוף"?
-
לאחר הטיפול מתרחשת התרחבות מהירה של כלי הדם, כאשר הוא מוזרם במהירות בחזרה אל הקצוות הפריפריאליים (גפיים, כלי הדם הקרובים לעור וכו')
-
מכיוון שהשרירים והרקמות אינם קופאים, ספורטאים יכולים לחזור לאימוניהם באופן מידי לאחר הטיפול.
-
ספורטאים יחושו אופוריה, מיקוד ואנרגיה רבה, עקב הפרשת האנדורפינים, ההורמונים והאנזימים.
-
עקב הגירוי של שומן חום, מתבצעת שריפה של 400 עד 800 קלוריות של שומן לבן.
-
רמות ההמוגלובין בדם יעלו לאחר מספר טיפולים.